CPR: Reanimatie (Cardiopulmonale Resuscitatie)
AED: Automatische Externe Defibrillator (Hartstarter)
LUCAS: Lund University Cardiac Assist System
ECMO: Extra Corporale Membraan Oxygenatie
Reanimatie
Wat is reanimatie?
Reanimatie is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en de bloedsomloop wanneer er sprake is van zowel een circulatiestilstand als een ademhalingsstilstand. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet volledig stil. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Hierdoor wordt het bloed niet meer door het lichaam gepompt. Dit heet ventrikelfibrilleren. Reanimeren bestaat uit het geven van beademingen en borstcompressies (hartmassage).
Hoe weet je dat iemand reanimatie nodig heeft?
Een persoon raakt binnen enkele seconden bewusteloos en reageert niet meer. Controleer of er ademhaling is door de kinlift toe te passen: plaats twee vingers onder de kin en kantel het hoofd naar achteren. Luister minimaal 10 seconden met je oor boven het gezicht of er ademhaling is en kijk tegelijkertijd naar de borst en buik om te zien of er ademhaling plaatsvindt. Is er geen ademhaling? Dan is reanimatie noodzakelijk!
Hoe moet je reanimeren?
Bij reanimatie worden 30 borstcompressies gegeven (minstens 100 per minuut), gevolgd door 2 beademingen. Dit wordt herhaald: opnieuw 30 borstcompressies en weer 2 beademingen, enzovoort. Wissel indien mogelijk elke 2 minuten degene af die de borstcompressies uitvoert om de continuïteit en effectiviteit te behouden.
Geen AED aanwezig:
Controleer om de 2 minuten kort de ademhaling. Als er nog steeds geen ademhaling is, blijf doorgaan met reanimeren tot professionele hulp arriveert.
Wel een AED aanwezig:
De AED zal elke 2 minuten een analyse uitvoeren om te controleren of een schok nodig is. Volg de instructies van de AED tot professionele hulp arriveert.
AED
Wat is een AED?
Een AED is een hulpmiddel bij reanimatie. De AED analyseert of er sprake is van een levensbedreigende hartritmestoornis (zoals ventrikelfibrilleren of polsloze ventrikeltachycardie) en kan met een elektrische schok het hartritme herstellen. Een AED is geen hartmassageapparaat; borstcompressies en beademingen blijven noodzakelijk. Een LUCAS is daarentegen wel een hartmassageapparaat (hierover verderop meer informatie).
Hoe gebruik je een AED?
De AED geeft gesproken instructies en begeleidt het gebruik.
- Open de box, doos of tas van de AED en druk op de aan/uit-knop.
- Neem de elektroden (PAD’s) uit de verpakking en plak deze op het slachtoffer volgens de afbeeldingen op de elektroden.
- De AED voert nu een analyse uit. Tijdens deze analyse mag het slachtoffer niet worden aangeraakt.
- De AED geeft aan of een schok nodig is;
Semiautomatische AED:
Indien een schok wordt geadviseerd, knippert een rode knop. Zorg dat niemand het slachtoffer aanraakt en druk op de rode knop. De AED geeft aan: “Schok toegediend, ga verder met reanimeren.” Hervat de 30:2 borstcompressies en beademingen. Indien géén schok wordt geadviseerd, geeft de AED aan door te gaan met reanimeren.
Volautomatische AED:
De AED geeft een waarschuwing en dient automatisch een schok toe indien nodig. Hierna wordt aangegeven dat de reanimatie moet worden voortgezet met 30:2.
LUCAS
Wat is de LUCAS?
De LUCAS is een hartmassageapparaat, in tegenstelling tot een AED. De LUCAS geeft 100 borstcompressies per minuut met een diepte van 5 cm. Dit apparaat dient geen elektrische schok toe, maar zorgt voor constante, continue borstcompressies. De LUCAS wordt steeds vaker ingezet zodra de eerste levensreddende handelingen door de ambulance zijn uitgevoerd. Totdat de LUCAS is geplaatst, blijft manuele reanimatie essentieel.
ECMO
Wat is een ECMO?
Een ECMO wordt ook wel een hart-longmachine genoemd. Dit systeem pompt bloed van de patiënt door een kunstlong en neemt tijdelijk een deel van de functie van het hart en/of de longen over.
Wanneer wordt een ECMO gebruikt?
Als na 20 minuten reanimeren geen circulatie op gang is gekomen, kan een ECMO worden overwogen. Dit gebeurt alleen onder de volgende voorwaarden:
- Er is een witnessed arrest (een ooggetuige zag het slachtoffer onwel worden).
- Er is sprake van ventrikelfibrilleren (VF).
- De patiënt is niet ouder dan 50 jaar.
Momenteel loopt er een studie om te onderzoeken of het Mobiel Medisch Team (MMT) ECMO op locatie kan toepassen.